Aquest llibre de l’ autor Stephen Covey tracta dels principis bàsics perquè les persones arribin a un alt nivell d’ efectivitat i com millorar molts aspectes de les seves vides. Covey explica aquestes claus dividides en set hàbits, que si una persona és capaç de portar a terme, tant en la seva feina com a la seva família, podrà aconseguir els seus propis èxits i tot allò que es proposi.

lunes, 20 de junio de 2011

Hàbit 5: Procureu entendre primer, i després, que us entenguin

L’ hàbit 5 ens explica una cosa bàsica que, normalment, moltes persones acostumem a fer. Les persones tenim molta tendència a precipitar – nos i aconsellar a l’ altre persona d’una manera autobiogràfica, abans d’ agafar el temps necessari per diagnosticar a l’ altre i entendre’l de debò.
Procureu entendre primer, i després, que us entenguin és la clau per a la comunicació interpersonal efectiva.
Hi ha quatre tipus bàsics de comunicació, que són: llegir, escriure, parlar i escoltar. Hem gastat moltes hores a la vida en aprendre a llegir, escriure i fins i tot parlar, però en escoltar no. No hem rebut cap formació o educació que ens permeti escoltar per tal d’entendre de debò a una altre persona.
Per entendre a una altre persona cal tenir una escolta empàtica, que és escoltar amb la intenció d’entendre, és a dir, diagnosticar abans de prescriure. Aquesta escolta empàtica ha d’ anar separada del caràcter (que ha d’ inspirar obertura i confiança) i de les relacions.

Quan dic diagnosticar abans de prescriure em refereixo a que no puc tallar a una persona quan estar parlant i de seguida aconsellar – la amb la meva experiència, sinó que haig d’ esperar a que aquesta persona m’expliqui el seu problema atentament i jo posar – me a la seva pell i donar – li tota la meva confiança i l’ escolta empàtica. D’aquesta manera, aquesta persona s’ obrirà a mi i jo li podré oferir un aire psicològic.
En molts casos, els pares no escolten els seus fills com aquests voldrien. Com diu Covey, alguns fills intenten explicar als seus pares les seves preocupacions, però aquests pares abans de que els fills acabin de parlar ja estan aconsellant de manera autobiogràfica no deixant acabar d’expressar - se als seus fills i no s’ acaben entenen de cap de les maneres.
Com he dit abans, les persones estem acostumades a escoltar autobiogràficament, a partir de les nostres experiències. Com que escoltem autobiogràficament, tenim tendència a respondre a quatre preguntes: avaluar, interrogar, aconsellar i interpretar. D’aquesta manera les respostes que ens farà l’ altre persona no ens agradaran gaire i seran limitades. Però quan ho comencem a veure i comencem a aprendre a escoltar amb empatia, llavors poden veure els resultats espectaculars que es produeixen en la comunicació. 

Després d’entendre a les altres persones, quan jo explico alguna cosa haig de procurar que m’ entenguin. Hem d’ expressar les nostres idees clarament, específicament, visualment i contextualment.

Finalment, l’ hàbit 5 és poderós perquè és just al mig del nostre cercle d’ influència. Hem de procurar entendre primer i, això, és una cosa que podem controlar. Si ho fem entendrem, veritablement i profundament, l’ altre gent i així donarem a l’ altre gent l’ aire psicològic que necessiten per poder treballar plegats amb efectivitat.
Com diu Stephen Covey, Tocar l’ ànima d’un altre ésser humà és caminar al damunt de terra santa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario