Aquest llibre de l’ autor Stephen Covey tracta dels principis bàsics perquè les persones arribin a un alt nivell d’ efectivitat i com millorar molts aspectes de les seves vides. Covey explica aquestes claus dividides en set hàbits, que si una persona és capaç de portar a terme, tant en la seva feina com a la seva família, podrà aconseguir els seus propis èxits i tot allò que es proposi.

lunes, 20 de junio de 2011

Hàbit 6: Sinergitzeu

L’ hàbit 6 tracta de la sinergia. La sinergia és la realització suprema de tots els hàbits explicats anteriorment. La sinergia és l’ essència del lideratge i de la paternitat centrat en principis. Com diu Covey, la sinergia vol dir que el conjunt és més gran que la suma de les seves parts.

Quan les persones ens comuniquem sinèrgicament, senzillament obrim el nostre cap, el cor i les nostres expressions a noves possibilitats, noves alternatives i noves opcions. Tindrem un sentiment interior d’ entusiasme, seguretat i aventura, convençuts que el resultat final serà millor que abans.    
En canvi, hi ha molta gent que ni tan sols ha experimentat un grau moderat de sinergia en la seva vida familiar, o en altres interaccions. Han estat ensenyats en la comunicació defensiva i protectora i això ha representat grans tragèdies i pèrdues a la vida.

Alguns exemples de la comunicació sinèrgica serien en una classe i en una empresa. En una classe, hi ha vegades que ni el professor ni l’ alumne saben segur què passarà. Tot comença amb un ambient segur que permet que tothom opini i escolti a tothom, llavors pot començar a manifestar – se un fenomen absolutament insòlit i tota la classe es transforma gràcies a aquest nou impuls. I en una reunió d’ empresa pot passar exactament el mateix si les dues parts volen guanyar/guanyar.

Un altre exemple de comunicació sinèrgica seria un problema de família, com per exemple les vacances, s’hauria de parlar bé i trobar una solució de guanyar/guanyar per a tothom.
Hi ha molta gent que gasta energia negativa quan la gent prova de resoldre problemes o prendre decisions en una realitat. Per tant, aquesta gent són dependents pel fet de perseguir el guanyo/perds o el perdo/guanyes, és a dir, volen manipular i la sinergia no pot prosperar en aquest ambient.

Valorar les diferències en els altres és l’ essència de la sinergia. La persona que és efectiva i valora les diferències té la humilitat i la reverència de reconèixer les seves pròpies limitacions. Aquesta persona valora les diferències perquè aquestes diferències són les que complementen el seu coneixement i la seva comprensió de la realitat.
Tot això es pot resumir en que jo puc tenir un punt de vista sobre una cosa i una altre persona pot tenir un altre punt de vista sobre la mateixa cosa, i jo la valoro igual que si tingués el meu punt de vista i la vull entendre.


En conclusió, la sinèrgia és l’ èxit de treballar en equip i cultivar les habilitats anteriors amb l’ actitud de valorar la diversitat. La sinèrgia ens serveix per comunicar – nos d’una manera perquè les dues parts puguem guanyar, és a dir, guanyar/guanyar. I si jo tinc un punt de vista diferent a l’ altre persona, l’haig de poder entendre i valorar – la.



No hay comentarios:

Publicar un comentario